Acayip Bir Omlet

 

Malzemeler: 2 kişi için

  • İri bir yaprak istiridye ( ya da kavak ) mantarı  
  • İki dilim macar salamı
  • Bir adet 3 burun biber
  • Zeytinyağı
  • Tereyağı
  • Kaşar peyniri
  • Yumurta
  • Macar salamı
  • Kaşar peyniri
  • İki yumurta

İstiridye ya da kavak mantarı  çok lezzetlidir ve şöyle bir şeydir . Şimdi pazarlarda bulunma zamanıdır. Alış veriş merkezlerinde de bulunuyor. Diğer mantar türlerine göre biraz daha pahalıdır ama lezzetinden dolayı bunu hakettiğini düşünüyorum

Malzemelerin hepsini masanın üzerine yerleştirin ve birbirleriyle uyumlu olup olmadıklarından emin olun. Zeytinyağı sızma olacak, tereyağı uyduruk olmayacak (bizdeki evde yapılmıştır mesela). Kaşar peyniri eski kaşar olmasın. Yumurtalar kesinlikle taze olacak; tavuğun altından alabilirseniz en iyisidir. Macar salamı çok tuzlu ve yağlı olmasın. Üç burun biber de kartlaşmamış olmalı. Bu biber mazamort veya köy biberi diye de bilinir.

Bir yaprak istiridye mantarını temiz bir masada ya da kesme tahtası üstünde 10 x 8 mm ölçülerinde olacak biçimde bıçakla doğrayın. Bu ölçüyü tam tutturamazsanız da daha büyük de olmamasına dikkat edin, çok da küçüğe kaçmayın. Ardından çekirdeklerini ayıkladığınız bir adet biberi önce şeritler halinde, sonra da enine kesin (10×20 mm den büyük olmayacak) Macar salamı dilimlerini ortadan ikiye ayırın. Kaşar peynirini de 1 x 30 x 30 mm ölçüsünde hazırlayın.

Mantar ve biber karışımını yumurta tavasına koyun ve bir çorba kaşığı kadar sızma zeytin yağı ekleyin, ardından bir çay kaşığı kadar tereyağı. Kısık ateşte mantar ve biber karışımını hafifçe ölmeye bırakın. Arada küçük bir tahta kürekle de karıştırın.  Onlar orada ölürken, 2 adet yumurtayı bir kapa kırarak bir çatalla fazla hırpalamadan çırpın, köpürmesine izin vermeden karıştırmayı tamamlayın.  Tavadaki mantar ve biber karışımı ise asla tam ölmemelidir. Çırpılması biten yumurtayı artık iyice ısınmış olan (bundan emin olun) tavaya yavaşça boşaltın ve ocağı biraz açın. Tavadaki karışımın eşit ve homojen dağılmış olduğundan emin olun, böyle değilse, küçük tahta kürekle bu işi hızlıca hallediverin.   Omletin altının olmaya başladığını gördüğünüz an tavanın karşılıklı iki kenarından bir iki çay kaşığı kadar suyu, karışımın altına sızıdırıverin.  Hemen ardından salam ve peynir dilimlerini de düzgünce dağılacak şekilde karışımın üstüne yerleştirip bir kapakla tavayı kapatın.  Biraz ortalıkda dolaştıktan sonra hızla geri dönüp kapağı kaldırarak peynirlerin erime durumunu kontol edeceksiniz. Erime başladı ise biraz daha bekleyin ve sonra tavayı ocaktan alın ve servis yapın. 

Bu omletin bir diğer versiyonunda macar salamı,  tavaya mantar ve biber karışımının öldürülmesini takiben hemen konuyor. Salamların alt yüzeyinin kızarmaya başladığında yumurta tavaya  ilave  edilecek sonrası ilk versiyonla aynı.  Bu versiyonda salamın lezzeti yumurta ile kaplanmış olarak pişmesinin ve üstünde eriyen kaşar peynirinin etkisi ile değişik oluyor.  Salamın kendi tadını daha kuvvetli duyarak yemek istenirse 1. versiyon daha iyidir.

Bu omleti yanında güzel bir filtre kahve iyi gider. İsteyen çay içebilir tabii. Ancak, ekmek kesinlikle beyaz ekmek olmayacak. 

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s