Hot Cross Bun Pişiriyoruz

Çok zengin olan Türk mutfağında  hamur işlerinin de çeşitli olduğunu biliyoruz. İtalyan mutfağı da hamur işleri  açısından gayet zengindir.  İngiltere hamur işlerinin (pastries, pies) hiç de fena olmadığını ise İngiltere’de yaşayan kızımız sayesinde öğrendik zaman içinde. Hot cross bun, İngiliz folklorunda kuvvetli yeri olan leziz bir hamur işi.

Son ziyaretinde kızımız Hot Cross Bun adlı hor cross buns bir çeşit hamur işinden bahsederek tarif ettikten sonra bundan bize de yapacağını beyan etti. Ertesi gün mutfağa girdik. Benim görevim imalatı izlemek, fotoğraf çekmek ve piştikten sonra da yemek gibi ağır görevleri yerine getirmek ve sonra da bu yazıyı hazırlamaktan oluştu.   İşin diğer kolay kısımlarını da kızım annesiyle birlikte yaptılar. 

Bu hot cross bun denen şey bir çeşit mayalı küçük ekmekçik. İçinde meyve kuruları oluyor ve mutlaka da tarçın ve karışık bir baharat kullanılacak. En üstüne de artı işareti şeklinde bir süsleme yapılıyor. Piştikten sonra, sıcak sıcak da yenebilir, veya ertesi gün ortadan ikiye kesip kızartılıp üzerine tereyağı sürülerek de….ki adı da zaten buradan geliyor. Hamurun içine katılan Mixed Spice  (karışık baharat) da olmazsa olmaz. Bunu büyük marketlerde bu isimle bulmak mümkün.

Hot cross bun yapımında kullanılanlar :

  • Un                                                               625 gram
  • Tuz                                                             1 çay kaşığı
  • Yumurta                                                     1 adet
  • Toz şeker                                                  85 gram
  • Margarin veya tereyağı                          45 gram
  • Ilık süt                                                       275 ml
  • Kuru maya                                               1 tatlı kaşığı
  • Mixed spice         1 veya 2 tatlı kaşığı (öğütülmüş tarçın, kişniş, muskat, dereotu, karanfil, zencefil)
  • Tarçın                  1 çay kaşığı
  • Kuru meyve       150 gram kuru meyve(üzüm, incir, kayısı veya bunların karışımı
  • Limon kabuğu  rendesi                              1 adet

Üzeri için :

  • Yumurta    sarısı                                     1 adet
  • Un                                                   2 tatlı kaşığı
  • Su
  • Tuz                                                 bir tutam
  • Süt
  • Şeker

Un, tuz, baharatlar, tarçın ve yağ bir kabın içinde yoğurun. Karışıma limon kabuğu rendesi, toz şeker ve kuru maya eklenip karıştırılacak, süt, yumurta ve kuru meyveler eklenecek. Kıvamlı bir hamur haline getirilinceye kadar yoğurulacak. Daha sonra üzerine temiz bir bez kapatıp yaklaşık bir saat oda sıcaklığında mayalanması için bekletin.

Hamur biraz kabardıktan sonra tekrar yoğurun ve yeniden üstüne bez örterek dinlenmeye bırakın. Hamur yeniden kabardıktan sonra eşit büyüklükte 12 parçaya bölün ve top şekline getirerek önceden yağlanmış fırın tepsisine dizin.  Hamur toplarının tekrar kabarmasını bekleyin ve üzerine uygun bir fırça ile yumurta sarısı sürün.   Aşağıdaki fotoğrafta kabarmayı bekleyen toplar var. hot cross bun 002

Hamur toplarını önceden 240 dereceye ısıtılmış fırında 8-12 dakika arasında (üzeri kızarana kadar) pişirin.

Hamur pişerken bir yandan da şunlar yapılacak: 2 kaşık una bir miktar su ve bir tutam tuz ilave edilerek akışkan-cıvık bir hamur (ne çok yoğun ne de çok cıvık bir sıvı) elde edilecek.  Bu hamuru  sıkma torbasına aktarın, topları fırından çıkarın ve üzerlerine artı işareti olacak şekilde sıkın.   hot cross bun 007

Sıkılan hamur da topların sıcağı ile pişiveriyor. Beklemeden topların üzerine, parlaklık vermesi için yarım bardak  şekerli sütü fırça ile topların üzerine sürün.  Sonra bırakın toplar biraz dinlensin.

hot cross bun 008

Hot cross bun artık yenmeye hazırdır. Ancak, biraz bekledikten sonra yemesi daha güzel oluyor. hot cross bun 011Ortasından bir bıçakla keserek ikiye ayırıp üzerine tereyağı sürülerek yenebilir.  İyice soğuduktan sonra da, bu sefer kızartarak, tereyağı veya kaymak ile güzel oluyor.

hot cross bun 013

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

3 Responses to Hot Cross Bun Pişiriyoruz

  1. Emre dedi ki:

    Hocam afiyet olsun, peki İngiliz folklorunda nasıl bir yeri var? Cross simgesi olduğuna göre din ile bağlantılı, detayı var mıdır sizden öğrenmek isterim.

  2. Uğur dedi ki:

    Hocam, Hollandalılar da bunu pek severler. Ama evde yapmayıp, patiseriden almayı tercih ederler.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s