Dört Baharatlı İstiridye Mantarı Tava

oysters 1Sağ olsunlar yurt dışındaki bazı arkadaşlar yedikleri, içtikleri hakkında bilgilendirmeyi severler benim gibi. Özellikle, ülkemizde pek bulunmayan çok sevdiğim istiridye konu olunca acımasız da olabiliyorlar 🙂

Bu gün akşam üstü pazarda dolaşırken taptaze istiridye mantarlarını görünce üstüne atladım diyebilirim. İstiridye yoksa, mantarı var! Bizim buraların pazarları çok zengindir; sebze meyve cenneti….

Bir kilodan biraz fazla mantarı alıp eve döndük.  İstiridye mantarı kavak mantarı olarak da bilinir. İri iri yaprakları vardır. Çok lezzetlidir. İstiridye mantarı

Bu gün bu mantardan değişik bir yemek icad ettim eşimin de yardımıyla. Evde hazır bulunan kemik suyunda pişirilmiş aşurelik buğdayı da kullandım mantarı pişirirken.

2 kişilik tarif

  • 300 – 400 gram istiridye mantarı
  • 4 servis kaşığı haşlanmış aşurelik buğday
  • yarım çay kaşığı poy
  • yarım çay kaşığı kimyon
  • kararınca tuz
  • karabiber
  • kırmızı biber
  • 0rtadan kırılmış dana kol ve ya bacak kemiği
  • zeytin yağı (içinde sarımsak olan bir şişede duran…Bu yoksa iki diş sarımsağı ezin ve hazır dursun)

Aşurelik buğday önceden ıslatılarak kabartılacak. O bir köşede beklerken kemikler bir saat kaynatılarak kemik suyu hazırlanır. Kemikler içinden alınacak, ilikleri de almayı unutmayın. Sonra, kabarmış olan buğday düdüklü tencereye alınacak ve üzerine bir parmak çıkacak kadar kemik suyu eklenecek. Kapağı kapatılacak ve yarım saat pişirilecek. Pişmiş buğdayı bir tarafta alın soğumaya dursun. Not: Bulgur pilavı ayarında pişirilecek.

İstiridye mantarlarını jülyen tabir edilen şekilde doğrayın. Genişçe bir tavaya tabanını kaplayacak kadar (ince bir tabaka) zeytinyağı koyun. Yağ sarımsaklı şişeden gelmiyorsa, ezdiğiniz iki diş sarımsağı da ekleyin. Ocağı açın ve sarımsağı tavada çevirin. Doğradığınız mantarları da tavaya boşaltın. Ocak orta-kuvvetli ateşte olacak. Mantarları sotelemeye başlayın. Biraz soteledikten sonra baharatların hepsini ekleyin. Mantarların pişmesi 10 dakika kadar olabilir. Arada bir kontrol edin de kurutmayın veya çiğce kalmasın.

İp ucu : Güzel pişmiş bir istiridye mantarı hafifçe dişe gelir, çok yumuşak olmaz.

Mantarlar pişince 4 servis kaşığı buğdayı tavaya ekleyin ve mantarla çevirmeye devam edin. 2-3 dakika kadar (bu süre size bağlı olarak 3-4 dk olabilir) mantarları ve buğdayı güzelce birlikte sotelemeye devam edin ki buğday, mantar ve baharatların tadı birbirine işlesin güzelce.

IMG_0091Artık mantarınız yenmeye hazır. Çukurca tabaklara alarak sıcak sıcak servis yapın. Arzuya göre üzerine değirmenden tuz, karabiber, kırmızı biber eklenebilir.

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s