Tenekede Tavuk

Bu gün bahçede çalışma günümdü. Zambaklar biçildi, çukurlar kazıldı, zambak yaprakları gömüldü, tavukların sarayı temizlendi, kireçlendi, bahçede yeni çukurlar hazırlandı, şömine için gelen odunlar taşındı, istiflendi….

Bizim damatlardan birisi de bu arada önceden kararlaştırdığımız üzere tenekede tavuk pişirme operasyonun gerçekleştirdi. Buna çine tavuğu da denir. Bunun için gerekli çukuru da bahçede çalışırken açtım.

Pişirme işlemi ile gerekli ekipman ve malzeme aşağıdaki gibi:

  • 18 litrelik bir yağ tenekesi
  • Bir miktar fırıncı odunu;  25-30 cm boyunda kesilmiş olmasına dikkat edin.
  • Çıra, tahta parçaları ve kuru çalı çırpı
  • Tavuk : 2 kiloluk ve  köy tavuğu veya organik yetiştirilmiş tavuk  olmalı. AVM lerde 60 günlük, 90 günlük organik, köy tavuğu vb tavuklar var; 90 günlük olanı makbuldür. Normal büyüyen bir yavuk 90 günde 2 kg falan olmaz gerçi ama başka çareniz yok. (Bizim kümeste ekmek elden su gölden özel beslenen piliçlerimiz 90 günde  2 kg olmadılar da oradan biliyorum)
  • En az iki şişe şarap
  • Taze patates 5-6 adet

Bizim şaraplardan biri kırmızı diğer beyazdı. Butik Trilye ve Sevilen Agora. İkisinin de tavsiye edilmeye değer olduğunu söyleyebilirim.

18 lt lik tenekenin bir tarafı açılacak ve için güzelce yıkanacak. Pişirme çukuru bu tenekenin rahatça sığacağı derinlikte ve genişlikte olmalı. Tavuğun önceden ocakta tütsülenmesi ve derisindeki tüylerin yakılması iyi olur.

CAM00022

Boş bir şişenin (bizde şarap şişesi vardı, etiketini şişeyi yıkarken tamamen çıkardık) içine su doldurun ve tavuğu üstüne güzelce oturtun. 

CAM00027

Genişçe bir alüminyum folyoyu, kazılmış olan çukurun dibine yayın.  Ortasına, üstüne tavuk geçirilmiş olan şişeyi güzelce  yerleştirin. Şişenin etrafına patatesleri dizin.

CAM00029

Sonra tenekeyi folyonun üzerine yerleştirin ve tenekenin etrafını folyonun dışarıda kalan kısımlarıyla güzelce kapatın.  Tenekenin yanlarını kuru çalı çırpı ile doldurun, fazla sıkıştırmadan kalın olmayan tahta parçaları ilave edin. Sonra tenekenin 4 tarafından çıra yardımıyla tutuşturun. Tahta parçaları da alev almaya başladığında tenekenin etrafına odunları dikine dizin. Bir sıra odun dizilmesi yeterli oluyor.  

Aşağıda tutuşturma operasyonunu ve pişirmeyi görebilirsiniz

CAM00040

CAM00034

Bizim tavuk bir saatte pişti. Eğer tavuk market tavuğu dediğimiz türden olsaydı sanırım 50 dakika yeterli olurdu. Ama asla bunu tavsiye etmem. Tavuk pişerken yağları altta pişen patateslerin üzerine sızıyor, bir miktarda alüminyum folyonun üstünde birikiyor. Teneke çok ısınmış olacağından ellerinizi yakmamak için önlem alarak kaldırdıktan sonra şişenin üstünden tutarak bir tepsiye alın.

CAM00048

Folyoyu dikkatlice, içindeki yağlı tavuk suyunu dökmeden almaya dikkat edin. Tavuk pişerken pirinç pilavı yapmıştınız. Bu suyu, pilavı tabaklara koyduktan sonra isteyenin tabağındaki pilavın üzerine  bir iki kaşık sos olarak koyabilirsiniz benim gibi.

CAM00053

Bu güzelim tavuğa Butik Trilye kırmızı şarapla başladık biz, o çabucak bitince Sevilen Agora ile devam ettik.  Her ikisi de mono sepaj olmayan bu şarapların güzel olduğunu  ve tavuğa yakıştığını söylemeliyim.

Bakus-Tirilye-Kirmizi

Sevilen-Agora-Beyaz

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

One Response to Tenekede Tavuk

  1. Yemek Oyunları dedi ki:

    harika oluyor yav daha 2 gün önce yaptık

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s