Isırganlı Omlet, Pastırma ile…

12012014Bizim bahçede kendiliğinden ısırgan yetişmeye başladı. Aslında tam olarak böyle denemez. Geçen yıl az biraz çıkmıştı kendiliğinden, onları toplamadık. Köye giden yolun kenarında, ağaçların altında miktarda ısırgan yetişiyordu. O ısırganları toplayarak gözleme yapmıştık bol bol. Isırganları temizlediğimiz suları ve saplarını bahçeye dökmüştük. Bizim bahçenin karıncalarına talimat vermeye gerek yok. Onlar durumdan vazife çıkarıp tohumları oraya buraya taşırlar düzenli olarak. Isırgan tohumları için de istisna yapmadılar. 2013 ün son ayından itibaren bahçenin bir bölümü ısırgan ile kaplandı. 3 hafta kadar önce epeyce bir miktar toplayarak gene gözleme yapıldı. Isırgan yerini severse çok iştahlı büyüyor. Sanki hiç toplanmamış gibi çoğalmış durumdalar şu anda. 

12012014(001)

Sabah kalkınca canım yine omlet yapmak istedi. Doğruca buzdolabına gittim. Gözleme yapmak üzere hazır bekleyen ısırgan ve pırasa sapı karışımı yeşil yeşil bana bakınca omlet tarifi kafamda netleşti. Omlet uzmanı falan olduğumdan değil de, evin arka tarafında yaşayan horoz ailesinden her gün yumurta aldığımızdan yaratıcı olmak gerekliliği doğmuş olduğundan… Her gün haşlanmış yumurta yemek sıkıcı oluyor.

Malzemeler :
  • 2 yumurta (Organik olmasını önereceğim. Yumurta üreticilerinin robotlaştırdığı zavallı tavukların yumurtaları ile lezzetli bir omlet yapmak mümkün değil)
  • İki tatlı kaşığı ince öğütülmüş mısır unu (Ben Arifoğlu’nun mısır ununu kullandım)
  • İki çorba kaşığı süt
  • Yeterince tereyağı
  • Bir çorba kaşığından biraz az zeytinyağı
  • Isırgan otu yaprağı – miktar aşağıdaki fotoda
  • Pırasa
  • İki ince dilim pastırma

İki yumurta çukur bir kapta güzelce çırpılacak. Sonra mısır unu ve süt ilave edilerek çırpmaya devam edilecek, yumurtalar ve un iyice birbirine karışıncaya kadar.

Bir miktar ısırgan yaprağı kesme tahtasının üstünde doğranacak. Ayrı bir yerde bir miktar pırasa doğranacak. Pırasa, sadece hafif bir tat vermek için eklendiğinden miktarına dikkat edilmeli ve ince ince kıyılmalı. Isırganın lezzeti, ince kıyılmış pırasayla birlikte daha belirgin duruma geliyor. (Çaresiz kalırsanız taze soğan…). İnce kıyılmış pırasa  bir miktar tuzla oğularak öldürüldükten sonra doğranmış ısırgana karıştırılacak. Aşağıdaki foto kullanılan ısırgan miktarına ilişkin fikir verebilir.

DSCN1404

Her şeyi hazırladıktan sonra uygun büyüklükte bir tavaya bir miktar tereyağı koyarak güzelce kızdırın. Sonra zeytin yağını ekleyin üzerine. Zeytin yağı lezzet eklemek için. Tava yeterince kızınca çırpılmış yumurtayı içine boşaltın. Ocak tam açık olmamalı. Biraz bekledikten sonra yumurta daha yeni pişmeye başlamışken üzerine ısırgan-pırasa karışımını serpiştirin, onun da üzerine pastırma dilimlerini yerleştirin.

DSCN1409

Bu arada, yumurtayı çırptığınız kaba 2 kaşık kadar su koyun ve kaşıkla çalkalayın. Sonra bu suyu omletin kenarlarına (tavayla temas eden kısımlara) hızlıca gezdirerek dökün. Tavanın üstünü kapatın ki pastırmalar içerde oluşan kızgın su buharıyla bir anada pişiversin. Arada bir kapağı açarak pişme durumunu kontrole edersiniz. Pişince doğruca masaya.

DSCN1412

İkiye bölerek servis 🙂

DSCN1414

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s