Hamsili pilav : tadından yenmez bir şey…

Hamsili pilav

Hamsi güzel bir balık. Her fırsatta yemek lazım. Türlü türlü de pişirilmesi mümkün olan bir deniz ürünü. Karadenizli vatandaşlarımızın  hamsiyi çok sevdiği ve hamsi ile balığı birbirinden ayırdıkları söylenir. Benim de  aklıma balık deyince hep lagos gelir. Büyük balık sevdiğimden hamsiyi pek aramam da alış verişe çıkıldığında gözüme tazesi çarparsa durum farklı oluyor tabii. Sardalya, istavrit  türü balıklar için de durum böyledir. Ancak evin yöneticisi hamsi ve sardalya bulursa kaçırmaz! Bu gün de evde hamsi vardı. Toprak güveçte hamsili pilav yapılmasına karar verildi. Ben müdahil olmadım.

  • 1 kg kg. hamsi
  • 1.5 su bardağı baldo pirinç
  • 2,25 su bardağı su
  • 1 çay bardağı  bardağı zeytinyağı
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • kuş üzümü 1 çorba kaşığı
  • çam fıstığı fıstığı 1 çorba kaşığı
  • 1 çorba kaşığı nane (dolu dolu)
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar (dolu dolu)
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz (arzuya göre ayarlayın)
  • Tereyağı

4 adet toprak güveç oda sıcağında yumuşamış tereyağıyla sıvanarak yağlanacak. Hamsiler güzelce ayıklandıktan sonra güveçlerin tabanına ve kenarlarına aralarında boşluk kalmayacak biçimde dizilecek.

Hamsili pilav

Bir tencereye küçük bir çay bardağı zeytin yağını dökün; küçük küçük doğranmış kuru soğanlarla çam fıstığı ilave edin ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine yıkanmış ve suyu süzdürülmüş bir buçuk bardak pirinci, tuzu ve naneyi ilave edin; 2 dakika kadar daha kavurmaya devam edin. Üzerine suyu ilave edin (1 bardak pirince 1.5 bardak su  olacak şekilde). Kuş üzümü, karabiberve yeni baharı ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatın. 15-20 dakika içinde pişmiş olması gerekir. (Bildiğiniz pilav işte!, öyle pişireceksiniz :-)) Pilav piştikten sonra 10 dakika kadar dinlendirin, güzelce bir karıştırın, bakalım tane tane dökülüyor mu?

Hamsili pilav

Hamsilerin dizildiği 4 adet güvece pilavı paylaştırın. Bizim güveçlerin her biri 4-5 çorba kaşığı aldı; pilavı sıkıştırmayın.

Hamsili pilav.

Yanlardan sarkan balıklar güvecin ortasında doğru toplanarak kapatılacak. Açıkta kalan kısımlar olursa  ilave hamsilerle kapatılacak. Kapatma işlemini iyi yapmazsanız aşağıdaki fotoda da görüldüğü gibi pişme işlemi sırasında açılmalar olabiliyor.

Kapatma işi bitince bir çorba kaşığı tereyağını eriterek hamsilerin hepsinin üzeri güzelce yağlanacak şekilde 4 güvece paylaştırın. Fırça kullanılması daha iyi olabilir.

Bütün bunlar olurken fırın 200 dereceye ısıtılmıştı. 4 güveci fırına yerleştirin ve 20 dakika kadar pişirin. Fırının durumuna göre hamsiler kurumadan pişirmenizi öneririm.

DSCN1478

DSCN1479

Güveçler fırından çıkınca çok sıcak oluyor. Her bir güveci dikkatlice alarak üzerine bir servis tabağı kapatın ve ters çevirin ve güvecin içindeki hamsili pilavı şekli bozulmadan servis tabağına aktarın.

DSCN1486

Hamsili pilav

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

2 Responses to Hamsili pilav : tadından yenmez bir şey…

  1. Haluk dedi ki:

    Bu harika tarif için teşekkürler. Bugün denedim ve sonuç inanılmazdı.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s