Strudel…

Öğrenmenin sonu yok. Strudel nedir bilmezdim bir filmde görünceye kadar.

Strudel

Inglorius Basterds adlı filmde gördüm ilk kez sanırım strudeli. Belki daha önce de görmüşümdür de aklımda kalmamıştır; ancak hiç yemediğim muhakkak. Bahsettiğim filmde Hans Lana adlı bir SS subayı (Christoph Waltz) Fransız Yahudisi olup Alman kimliğinin arkasına saklanmış olan kadın oyuncuya (Melanie Laurent) Pariste bir restoranda kötü kötü bakarak konuşurken bir yandan da tabağındaki strudeli (üzeri kaymaklı) şapır şupur yer. Kadıncağız o kadar korkuya kapılmıştır ki kendi tabağındaki strudele dokunamaz bile ve Hans gittikten sonra göz yaşlarına boğulur.

Film pek güzel değildi; Brad Pitt’in oyunu ilgi çekici idi falan filan; ancak Christoph Waltz’ın oyunculuğu filmin açılış sahnesinden itibaren her sahnede mükemmeldi.

Biz gelelim strudele. Filmi izledikten sonra bu strudel aklıma takıldı. Ev ahalisine danışınca bunun elmalı bir tür hamur işi olduğu anlaşıldı. Büyük kızım: ” Aaaa, kolay bi şey bu, yaparız biz” dedi. Bunu takibeden 3 hafta kadar her fırsatta bu konuyu anımsattımsa da bir türlü denk düşüremedik. Nihayet bu gün gene konuyu açınca “Aşeriyor adam, yapalım da yesin bari!” diyerek, bizde olan küçük kızımla  annesi mutfağa girdiler.

Bizim tarif, ve çektiğim fotolar burada. Nette pek çok tarif bulabilirsiniz. Avusturya strudeli, Alman strudeli falan bir sürü çeşidi var. Bizimki hangi tariftendir bilmiyorum ama mükemmel oldu. Strudelin baklava yufkası, evde açılan yufka ile yapılan çeşitleri de var. Biz milföy hamuru ile yaptık.

Malzemeler :

  • Bir paket milföy hamuru
  • 3 elma
  • 3 kaşık toz şeker
  • 1 çay bardağı kırılmış-dövülmüş ceviz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın

Kabukları soyulan elmalar tavla zarı büyüklüğünde küp şeklinde doğranacak. Bir tencereye konarak toz şeker ilave edilecek ve kısık ateşte pişirilecek (suyunu salacak ancak tam çektirilmeyecek). Üstüne tarçın ve dövülmüş ceviz ilave edilecek. Pişme işlemi tamamlanınca tencereyi hafif yan eğerek malzemeleri bir tarafa toplayın ve suyunun da diğer tarafa toplanmasını sağlayın. Bu suyu sonra sos olarak kullanacağız.

Öte yandan buzu çözdürülmüş milföy hamurlarını merdane ile hafifçe inceltin ve ortasına bir-birbuçuk kaşık kadar elmalı harcı koyun. Harcın susuz olmasına dikkat edin. Sonra hamuru gevşekçe rulo şeklinde sarın veya üçgen şeklinde katlayın. (Rulo yapınca daha güzel oluyor)

Strudel

Strudel

Rulo veya üçgen şekil verdiğiniz milföy hamurlarını aralıklı olarak tepsiye dizin. Önceden 210  dereceye kızdırılmış fırına sürün. Üstü kızarıncaya kadar pişirin (20-25 dakika) .

Strudeller fırında iken tencerede kalmış olan sosu biraz koyulaşıncaya kadar kaynatın.

Pişen strudellerin olduğu tepsiyi fırından alın, tabaklara aktarın. Üzerine kaymak, onun da üzerine bir tatlı kaşığı sos ilave edin. Netteki bütün tariflerde strudelin üzerine pudra şekeri serpme önerisi var ki, şiddetle karşıyım. Böyle bir şey yapmayın. Gerek harç, ve gerekse kaymağın üzerine koyulan sos yeterince tatlı olmasını sağlıyor strudelin. Çok şeker zaten insan sağlığı için iyi değildir.

Strudel

Strudel

Strudel

Strudel

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s