Bir hamur işi olan katmerin çok çeşidi vardır. Antepte bir tatlı türü olarak fıstıklı ve kaymaklı yaparlar, yerken parmaklarınızı yersiniz. Diğer yörelerde ise haşhaşlı ve tahinli olarak yapılır. En çok yapılanı ise haşhaşlı olanıdır. Geçenlerde Bostanlı’da sürekli yufka aldığımız bir yerden yine yufka alırken gözüme şeffaf paketlerde bulunan katmerler ilişti. Etiketine göre haşhaşlı ve tahinli idiler. İkisinden de aldım. Etiketine göre diyorum, çünkü eve gelip de yemeye başladığımızda ikisinin arasında bir fark göremedik. Öylesine yapılmışlar işte, eser miktarda haşhaş ve tahin konmuş sanırım. Yine de, bu durumun dışında katmerler “fena değil”lerdi, etiketleri ile alakaları olmasa da. Ev ahalisi duruma bozuldu ve bundan daha iyisini yapabileceklerini beyan ettiler.
Ve yaptılar. İmalat için nette araştırma falan yapılmadı. İmalat tamamlandıktan sonra araştırmayı yaptım ve bir daha dışarıda katmer yememeye kadar verdim.
İşte bizim tarif.
Malzemeler :
- 5 bardak un
- 2 bardak su
- Yarım bardaktan az eksik süt, içine bir çorba kaşığı yoğurt karıştırılacak
- kaymak 100 gram
- haşhaş ezmesi 4 çorba kaşığı
- tereyağı 3 çorba kaşığı
- nişasta
- tuz 2 çay kaşığı
- karbonat yarım çay kaşığı
5 bardak un, 2 bardak su ve yoğurtlu süt karıştırma kabına koyun. 2 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonatı ekleyin. Güzelce karıştırın, yoğurun. Çok yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru, yoğurma kabının içinde bırakın yarım saat dinlensin.
Hamur dinlenirlen harcı hazırlanacak : tereyağını ve kaymağı çukur bir kaba koyarak eritin ve haşhaş ezmesini ilave edin. Güzelce akıcı bir bulamaç haline getirin. Harcı bir köşeye koyun
Dinlenmiş hamuru un serpilmiş masanın üzerine koyun, ele yapışmayacak şekilde rulo yapın ve 4 beze olacak şekilde bölün.
Bir bezeyi, unlanmış masa üzerinde oklava ile açabildiğiniz kadar açın. Açma işlemininin sonuna doğru yarım çorba kaşığı buğday nişastasını yufkanın üzerine serpin ve açmayı nişastayı yufkaya yedirdikten sonra bitirin. Bu arada harcı kontrol edin de akışkanlığını kaybetmemiş olsun. Açılmış yufkanın üzerine 4-5 kaşık harcı serpiştirerek dağıtın ve kaşığın tersini kullanarak yaydırın.
Sonra yufkayı karşılıklı iki tarafından başlayarak ortaya doğru, ortada birleşecek şekilde rulo şeklinde sarın veya iki taraftan karşılıklı düzgünce ittirerek ortada toplayın.
Sarmaya başlamadan önce hamuru iki ucundan biraz çekiştirerek uzatabilirsiniz de. Hamuru ortaya toplama tamamlanınca bir ucundan başlayarak kendi etrafında döndürmek suretiyle gül böreği yapar gibi sarın. Elde ettiğiniz gül böreği şeklinde sarılmış hamuru düz bir tabağa alıp buzdolabına kaldırın. Her bezeye aynı işlem yapılacak.
Bezelerin şekillendirilmesi tamamlanınca, buz dolabına kaldırılan ilk şekillendirilmiş hamuru alarak masada merdane ile tava büyüklünde açın (28 cm çapında).Şimdi artık bir katmer hamurunuz var pişmeye hazır.
Açılmış katmer hamurunu doğrudan tavaya alın ve pişirmeye başlayın. Ateş orta hararette olacak. Uygun zamanlarda çevirerek her iki tarafı da pişirilecek. Çevirme sırasında dikkatli olun. Dikkatlice çevirmezseniz hamurun katları ayrılarak parçalanabilir.
Pişme işlemi tamamlanan katmeri düz bir tabağa alın ve bekletmeden servis yapın. Gerçi bu katmer beklese de farketmiyor, mikro dalga fırında veya elektrikli fırında kolayca bi,r parça ısıtılabilir arzu edilirse.
Katmeri hiç harç hazırlamadan sade de yapabilirsiniz.