Ayva Dolması

Bizim bahçedeki ayva ağacını dikeli daha 3 yıl oldu. Bu yıl ilk kez ürün verdi. Şansımıza çok da lezzetli meyveleri oldu. Sanırım bizim ayva ekmek ayvası. Hafif sulu ve kolayca çiğneniyor; insanın boğazına dizilen kuru bir dokusu yok.

Bu gün birden gelen bir ilhamla (bana gelmedi, başka işlerim vardı) eşim ayva dolması yapmaya karar vermiş. Bir ara ayvaları soyup için oyarken gördüğümde reçel olacaklar sandım ama durum öyle değilmiş. Ayva dolması bizim evde ilk kez pişti. Netten herhangi bir tarif vs alınmadı. Tamamen bize özgü bir ayva dolması oldu bu. Tarifi de aşağıda.

  • 5 adet orta boy ayva
  • 250 gr. kıyma
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • Bir baş beyaz büyükçe kuru soğan
  • Domates püresi
  • Krema (iki çorba kaşığı)
  • Un (bir çorba kaşığı)
  • Zeytinyağı
  • Kuyruk yağı (ceviz kadar)
  • Tuz
  • Tane karabiber
  • Çekilmiş karabiber
  • Mixed Spice baharat (bizde Stonemill’in mixed spice adlı baharatı olduğundan bunu yazdım : kişniş, tarçın, zencefil, karanfil, dereotu toz karışımından oluşuyor. Arzunuza göre baharat koyunuz)
  • Keçi peyniri

Ayvalar güzelce yıkandıktan sonra  ikiye bölünecek. Bizim ayvaların kabukları dahi yenebildiğinden kabuklarını soymadık. Böylece on adet yarım ayva olacak. Çekirdekli kısımlar bıçakla fazla derine girmeden temizlenecek. Sonra bir kaşıkla ayvaların içlerinin yumuşak kısımları kazınarak bir tabağa alınacak. Bakınız şekil 1 🙂

IMG-20141209-WA0015

 

IMG-20141209-WA0017Ayva içleri doğranmış soğanla birlikte zeytin yağında soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulacak. Sonra bu karışıma kıyma ve ceviz kadar kuyruk yağı ilave edilerek ocak  hemen kapatılacak ve  2-3 kez karıştırılacak. Kuyruk yağının erimiş olmasına dikkat edin ama sakın kıyma kavrulmasın!

Karışımın üzerine 2 çorba kaşığı pirinç, onun da üzerine 3 kaşık domates püresi eklenecek.

IMG-20141209-WA0020

 

 

 

 

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Yukarıdaki karışıma yeterince tuz, tane karabiber, çekilmiş karabiber (arzu edilen miktarda) ve baharat eklenecek.

Ayva içleri bu karışımla güzelce doldurulacak.

Ayva dolması

Ayva dolması

Sıra geldi pişirmeye : Bir çorba kaşığı domates püresi bir bardak suda eritilecek.  Yayvan tencereye, o erittiğiniz domates püreli bir bardak su da dahil  olmak üzere ayvaların üstüne çıkmayacak kadar su ilave edilecek. Geniş ocakta ve orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirilecek (40 – 45 dk sürebilir, çatal batırarak kontrol edin. Ayvanın cinsine göre değişir). Pişince ocağı kısın.  Ayvaların ortasına ince keçi peyniri çubuklarını (koyun peyniri de olabilir) batırın.

ayva dolması

Şimdi sos yapımı : Bir çorba kaşığı unu çok az suyla çözün ve iki çorba kaşığı krema ekleyerek karıştırın. Yemeğin suyundan 5-6  kaşık kadar bu karışıma ilave ederek iyice birbirine yedirin. Bu sosu ayvaların arasından gezdirerek kaşık kaşık tenceredeki suya yedirin.

Yemek 5 dakika daha suyu kıvamlanıp peynirler eriyince kadar kısık ateşte pişmeye devam edecek. Sonra böyle oluyor :

20141209_153250

20141209_153606

 2014-12-09 20.45.43

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

One Response to Ayva Dolması

  1. nergiz savran ovacık dedi ki:

    ilk fırsatta yapacağım. çok güzel görünüyor. bir osmanlı mutfağında yemiştim.. sevgiler nergiz ovacık

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s