Bizim bahçedeki ayva ağacının ayvalarından zeytinyağlı ayva dolması yaptık. Aşağıdaki tarif tamamen eşime ait. Sonuç güzel oldu 🙂
Bizim ayvaların suluca ve çok da sert olmadıklarını anımsatmakta yarar var. Sert ayvalarla iyi netice alınamayabilir.
- 6 adet orta boy ayva.
- 6 çorba kaşığı pirinç
- Bir adet orta boy kuru beyaz soğan
- Yeni bahar
- Karabiber
- Tuz
- Nane
- Kuş üzümü
- Çam fıstığı
- Zeytinyağı
- Bir portakal
Bu yemeğin beklenen lezzette olmasının, büyük ölçekte, kullanılan zeytinyağının kalitesine de bağlı olduğuna dikkat ediniz.
6 Ayva kabukları soyularak ikiye bölünecek. Yarım ayvaların çekirdekleri ve sert kısımları sivri uçlu bir bıçakla alındıktan sonra içleri bir kaşıkla güzelce alınarak oyulacak ve temiz tabağa konulacak.
Kuru soğan doğranacak, bir çorba kaşığı çam fıstığı ile birlikte soğanlar şeffaflaşıncaya kadar zeytinyağında kavrulacak.
Sonra ayvaların içinden oyulan yumuşak kısımlar ilave edilerek kavurmaya devam edilecek.
Kavurma işlemi soğanlar pembeleşinceye ve ayva içleri pişinceye kadar devam edecek.
Bu karışıma 6 çorba kaşığı pirinç, bir çorba kaşığı kuş üzümü, kararınca karabiber, nane, yenibahar ve tuz ilave edilecek. Bir buçuk (çok doldurmayın) su eklenecek ve tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılacak. Su miktarının kullanılan pirinç miktarının bir buçuk katı olmasına dikkat edin. Kullandığınız pirinç miktarını su bardağında ölçebilirsiniz. Pişirme işlemi 15-20 dk kadar sürer. Pişince ocağı kapatın.
Bu arada, ayvaların bulunduğu yayvan tencerenin tabanına ayvaların yarısına gelinceye kadar, içine bir portakal sıkılmış su konacak. Tencereyi orta hararetli ocağa koyarak ayvaları pişirin. 15 dk civarında pişmiş olur.
Pişen ayvaların içini hazırlanmış olan içle güzelce doldurun. Tecerenin kapağını kapatın ve 15 dakika daha pişirin.
Pişen ayvaların üzerinde sızma zeytinyağı gezdirilecek ve ayva artık dolması servise hazırdır 🙂