Zeytinyağlı Ayva Dolması

Bizim bahçedeki ayva ağacının ayvalarından zeytinyağlı ayva dolması yaptık.  Aşağıdaki tarif tamamen eşime ait. Sonuç güzel oldu 🙂

Bizim ayvaların suluca ve çok da sert olmadıklarını anımsatmakta yarar var. Sert ayvalarla iyi netice alınamayabilir.

  • 6 adet orta boy ayva.
  • 6 çorba kaşığı pirinç
  • Bir adet orta boy kuru beyaz soğan
  • Yeni bahar
  • Karabiber
  • Tuz
  • Nane
  • Kuş üzümü
  • Çam fıstığı
  • Zeytinyağı
  • Bir portakal

Bu yemeğin beklenen lezzette olmasının, büyük ölçekte, kullanılan zeytinyağının kalitesine de bağlı olduğuna dikkat ediniz.

6 Ayva kabukları soyularak ikiye bölünecek. Yarım ayvaların çekirdekleri ve sert kısımları sivri uçlu bir bıçakla alındıktan sonra içleri bir kaşıkla güzelce alınarak oyulacak ve temiz tabağa konulacak.

20141213_123307

 

20141213_122646

Kuru soğan doğranacak, bir çorba kaşığı çam fıstığı ile birlikte soğanlar şeffaflaşıncaya kadar  zeytinyağında kavrulacak.

Sonra ayvaların içinden oyulan yumuşak kısımlar ilave edilerek kavurmaya devam edilecek.

20141213_123341

Kavurma işlemi soğanlar pembeleşinceye ve ayva içleri pişinceye kadar devam edecek.

Bu karışıma 6 çorba kaşığı pirinç, bir çorba kaşığı kuş üzümü, kararınca karabiber, nane, yenibahar ve tuz ilave edilecek. Bir buçuk  (çok doldurmayın) su eklenecek ve tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılacak.  Su miktarının kullanılan pirinç miktarının bir buçuk katı olmasına dikkat edin. Kullandığınız pirinç miktarını su bardağında ölçebilirsiniz.  Pişirme işlemi 15-20 dk kadar sürer. Pişince ocağı kapatın.

20141213_124709

Bu arada,  ayvaların bulunduğu yayvan tencerenin tabanına ayvaların yarısına gelinceye kadar, içine bir portakal sıkılmış su konacak. Tencereyi orta hararetli ocağa koyarak ayvaları pişirin. 15 dk civarında pişmiş olur.

Pişen ayvaların içini hazırlanmış olan içle güzelce doldurun. Tecerenin kapağını kapatın ve 15 dakika daha pişirin.

20141213_134114

Pişen ayvaların üzerinde sızma zeytinyağı gezdirilecek ve ayva artık  dolması servise hazırdır  🙂

20141213_141525

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s