Uydurma börek :-)

Başlığı önce “tepsi böreği” olarak koyayım diye düşündüm ama sonra vazgeçtim zira bir ilginçliği olmayacaktı adın. Bütün börekler tepside pişirilir zira, öyle değil mi? Oysa bu bizim börek resmen uydurma bir börek ama tadından yenmez bir şey oldu 🙂

Bu börek geçen hafta ben peynirli omlet için karışımı hazırlarken eşimin evde yufka da vardı şeklinde duruma müdahalesiyle kendiliğinden ortaya çıktı ve bu hafta da kemale erdi.

Börek için gerekli malzemeler ve ekipman:

  • Ezine peyniri
  • lor peyniri
  • erzincan tulum peyniri
  • 2 yufka
  • dolu dolu 1/4 su bardağı zeytin yağı
  • dolu dolu 3/4 su bardağı bardak süt
  • 2 kök ıspanak  (taze olacak)
  • Orta boy tava (üst genişliği 26 cm)
  • 2 yumurta

Şunu belirtmekte yarar var. Bu böreğin bütün lezzeti kullanılan malzemesinde saklı. Erzincan tulum peyniri küçük tulum içinde, yağlı ve lezzetli, lor peyniri tadı tuzu kalmamış bir şey değil, kendi başına lezzeti olan bir peynir olmalı. Ezine peyniri de öyle. Bizde yumurta kümesten, zeytin yağı ve ıspanak bizim buralardan. E malum sebzenin, meyvenin bol yetiştirildiği, taze koyun, keçi, inek sütünün bulunduğu bir bölgedeyiz.

Süt, yağ ve yumurtalar bir tabakta güzelce çırpılacak.

Erzincan tulum peyniri, lor peyniri ve Ezine peynirinden bir karışım yapılacak. Bunun için önce Ezine peynirini küçük parçalar haline getirmek gerektiğini söylememe gerek var mı bilemedim ? 🙂 Erzincan tulum peynirini de küçük parçalar haline getirip sonra üç peyniri de karıştırıverin işte.

Ispanak ne küçük ne de büyük olmayacak şekilde kesilecek. Bu arada, iki kök ıspanak dedim ama bizim ıspanak kökleri maşaallah pek büyüktü. Siz bu kadar büyük bulamazsanız üç kök koyun, maksat yeşillik olsun.20170209_120326

Bir adet yufka tavanın ağzı büyüklüğünde kesilip içine yerleştirilecek. Artan parçalar parçalanarak tabandaki yufkanın üstüne bir sıra dizilecek. Üstüne  süt yağ yumurta karışımını gezdirilecek- ıslatacak kadar. Sonra sıra ile peynir karışımı serilecek, üstüne tekar bir sıra yufka parçaları dizilecek, üstüne süt yağ yumurta karşımı, üstüne peynir,  üstüne ıspanak, tekrar bir sıra yufka parçaları, süt yağ yumurta karışımı, üstüne peynir…yufka parçaları bitinceye kadar bu işlem devam. En üste yerleştirilecek olan ikinci yufka da tavanın kenarlarından 3-4 cm taşacak şekilde kesip artan parçaları da bu şekilde kullanılacak. Artık nihayet en üste kapak olarak yufka serilecek, üstüne süt, yağ yumurta karışımı ve tavanın  kenarlarından sarkan yufka da üstüne kapatılacak. Süt yağ yumurta karışımı az bir parça artabilir. Onu da börek piştikten sonra tavada çevirip börekle birlikte yersiniz.

Her ara kata konan peynir karışımı  için ölçü vermedim bilerek. Canınızın istediği kadar peynir koyun, bol olsun, peynirsiz bir şeye benzeme bu börek; lakin kaşar peyniri konulmayacak.

Tavanın kapağı kapatılacak ve pişirme işlemi başlayacak.

Bu uydurma böreğin pişirilmesindeki en kritik nokta, böreğin tavada ters çevirilmesi işlemidir üstününde güzelce pişmesi için. Alttaki foto böreğimizin güzelce çevrilmiş durumuna işaret etmektedir.

Böreğin altının piştiğini ve artık çevrilebilir kıvama geldiğini anladığınız an geniş ağızlı bir spatula yardımı  ve kapağında desteği ile ters çevirme işlemini yapın. Ancak çok dikkatli olun zira omlet değil çevireceğiniz şey, omletten çok daha ağır ve çevirmeye çalışırken her şey berbat olabilir.!  20170209_105835

Böreğin altı da piştikten sonra artık geniş bir servis tabağına alıp, dilimleyip yiyebilirsiniz. 20170209_105930

20170209_110136

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s