Makarnayı çok severim, pilavı da. Ekmeği hemen hemen sadece sabah kahvaltısında yediğim için diğer öğünlerde, özellikle akşam yemeğinde makarna veya pilavı mutlaka ararım.
Bugün bahçede tavuklar, toprak belleme, ağaçlar falan derken eve çok acıkmış olarak girince doğruca mutfağa yöneldim. Aklımda makarna var, buzdolabında da tavuk. Kemiksiz tavuk budu ve kalem makarna yapacaktım. Lakin butları elime aldığımda birden zihnim parladı; butları küçük küçük bölerek pişireyim, tabakta makarnanın üstüne koyayım, tavuk soslu yani…İçimden bir ses “böyle sos mu olur yahu?” dedi. Hım, sos nasıl olur? Salça konur falan. Salça durumunu soruşturuken evimizde kendi domateslerimizden yapılan doğranmış kışlık domates çıktı ortaya. E buna acı biber salçası da yakışır, o da çıktı ortaya. Tavuk etini doğrayıp tavaya atarken birden aklıma geldi : “Bizim evde şu ete lezzet veren o şeyden yok muydu?” Varmış o şeyden. “Dolabın üstüne bak, sebze kurusu kavanozu var orada”. Metro’dan aldığımız, çeşni denen bir şey o şey. İçinde kurutulmuş kereviz, pırasa, soğan, sarımsak, domates kurusu vs parçacıkları olan bir şey. Malzemeleri düzünce işe giriştim.
Malzemeler:
- 1 paket kalem makarna (penne)
- Kurutulmuş sebze parçacıkları (çeşni) diye satılıyor
- iki adet kemiksiz tavuk budu
- Halis zeytinyağı
- Ev yapımı kışlık domates
- Acı biber salçası
- Koyun peyniri
- Kaya tuzu
Bu yemek için bir adet mikro dalga fırın da gerekli olup nedenini aşağıda göreceksiniz.
Önce makarna haşlanacak. Haşlama suyuna önceden bir tatlı kaşığı kadar kaya tuzu ve zeytinyağı koymak yararlı oluyor. Haşlama bitince makarnanın suyu süzülecek, haşlandığı tencereye uygun bir miktarda zeytinyağı konup makarna ilave edildikten sonra güzelce karıştırılacak, bu sırada tekrar tuz ilave edilebilir. Sonra koyun tencereyi bir köşeye
Makarna pişerken tavuk butları küçük küçük doğranacak ve doğruca tavaya gidecek az bir miktar zeytinyağı ile sotelenmek üzere. Çok kuvvetli olmayan ateşte etler pişerken üstüne bir kaç tutam çeşni serpilecek.
Soteleme işleminin sonuna gelmeden tavaya 3 çorba kaşığı domates ezmesi ve bir çorba kaşığının 1/3 ü kadar da acı biber salçası eklenecek. Acı biber salçasını az koyuyoruz zira bileceğiniz üzere tuzlu kendisi. Soteleme işlemine bir müddet de böyle devam edilecek. Fazla ara vermeden karışıma bir çay bardağı kadar su ilave edilecek. Suyun tamamı çekilmeden ocağı söndürün. Artık biber salçası, domates, kurutulmuş sebze parçacıkları ve tavuk parçaları iyice birbirine karışıp tad alış verişini tamamlamış olmalı. İlave, tuz, karabiber, kırmızı biber falan koymak yok.
Şimdi gelelim tekrar makarnaya. İnce bir dilim koyun peyniri ( istediğiniz bir başka cins kullanabilirsiniz, yeter ki sıcakta erisin, en azından yumuşasın) kesip makarnanın üstüne şöylece yerleştirin.
Şimdi bu tabak mikro dalga fırına girecek 30 sn kadar. Hem makarnanın sıcaklığı yükselecek, hem de peynir eriyecek böylece. Bu 30 saniye süresince sosu harlı ateşte şöyle bir tekrar çeviriverin. Makarnayı fırından alın, üzerine sıcak sosu koyun ve soğumadan doğruca masaya.
Dikkat edin, sos iki kişilik, iki tavuk budu kullanıldı 🙂
Afiyet olsun.