Sebze kurusu ve tavukla kalem makarna

Makarnayı çok severim, pilavı da. Ekmeği hemen hemen sadece sabah kahvaltısında yediğim için diğer öğünlerde, özellikle akşam yemeğinde makarna veya pilavı mutlaka ararım.

Bugün bahçede tavuklar, toprak belleme, ağaçlar falan derken eve çok acıkmış olarak girince doğruca mutfağa yöneldim. Aklımda makarna var, buzdolabında da tavuk. Kemiksiz tavuk budu ve kalem makarna yapacaktım.  Lakin butları elime aldığımda birden zihnim parladı; butları küçük küçük bölerek pişireyim, tabakta makarnanın üstüne koyayım, tavuk soslu yani…İçimden bir ses “böyle sos mu olur yahu?” dedi. Hım, sos nasıl olur? Salça konur falan. Salça durumunu soruşturuken evimizde kendi domateslerimizden yapılan doğranmış kışlık domates çıktı ortaya. E buna acı biber salçası da yakışır, o da çıktı ortaya. Tavuk etini doğrayıp tavaya atarken birden aklıma geldi : “Bizim evde şu ete lezzet veren o şeyden yok muydu?”  Varmış o şeyden. “Dolabın üstüne bak, sebze kurusu kavanozu var orada”. Metro’dan aldığımız, çeşni denen bir şey o şey. İçinde kurutulmuş kereviz, pırasa, soğan, sarımsak, domates kurusu vs  parçacıkları olan bir şey. Malzemeleri düzünce işe giriştim.

Malzemeler:

  • 1 paket kalem makarna (penne)
  • Kurutulmuş sebze parçacıkları (çeşni) diye satılıyor
  • iki adet kemiksiz tavuk budu
  • Halis zeytinyağı
  • Ev yapımı kışlık domates
  • Acı biber salçası
  • Koyun peyniri
  • Kaya tuzu

Bu yemek için bir adet mikro dalga fırın da gerekli olup nedenini aşağıda göreceksiniz.

20170304_182814Önce makarna haşlanacak. Haşlama suyuna önceden bir tatlı kaşığı kadar kaya tuzu ve zeytinyağı koymak yararlı oluyor. Haşlama bitince makarnanın suyu süzülecek, haşlandığı tencereye uygun bir miktarda zeytinyağı konup makarna ilave edildikten sonra güzelce karıştırılacak, bu sırada tekrar tuz ilave edilebilir.  Sonra koyun tencereyi bir köşeye

Makarna pişerken tavuk butları küçük küçük doğranacak ve doğruca tavaya gidecek az bir miktar zeytinyağı ile sotelenmek üzere. Çok kuvvetli olmayan ateşte etler pişerken üstüne bir kaç tutam çeşni serpilecek.20170304_182444

20170304_183402Soteleme işleminin sonuna gelmeden tavaya  3 çorba kaşığı domates ezmesi ve bir çorba kaşığının 1/3 ü kadar da acı biber salçası eklenecek. Acı biber salçasını az koyuyoruz zira bileceğiniz üzere tuzlu kendisi. Soteleme işlemine bir müddet de böyle devam edilecek. Fazla ara vermeden karışıma bir çay bardağı kadar su ilave edilecek. Suyun tamamı çekilmeden ocağı söndürün. Artık biber salçası, domates, kurutulmuş sebze parçacıkları ve tavuk parçaları iyice birbirine karışıp tad alış verişini tamamlamış olmalı. İlave, tuz, karabiber, kırmızı biber falan koymak yok. 20170304_183811

Şimdi gelelim tekrar makarnaya. İnce bir dilim koyun peyniri ( istediğiniz bir başka cins kullanabilirsiniz, yeter ki sıcakta erisin, en azından yumuşasın) kesip makarnanın üstüne şöylece yerleştirin.20170304_184238

Şimdi bu tabak mikro dalga fırına girecek 30 sn kadar. Hem makarnanın sıcaklığı yükselecek, hem de peynir eriyecek böylece. Bu 30 saniye süresince sosu harlı ateşte şöyle bir tekrar çeviriverin. Makarnayı fırından alın, üzerine sıcak sosu koyun ve soğumadan doğruca masaya.20170304_184748

Dikkat edin, sos iki kişilik, iki tavuk budu kullanıldı 🙂

Afiyet olsun.

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s