Benim mutfaktan basit bir tarif

Bu sabah, patlıcan ve kaşar peynirinin  birbirine çok yakışmasından hareketle yeni bir tür omleti ikinci defa yaparak mükemmelleştirdim.

Ancak bu omletin yanında ekmek bandırılarak yenecek bir eşlikçisi var, sarımsaklı bir sos. Omlet tek başına çok güzel olmakla birlikte eşlikçisi ile beraber yendiğinde her şey daha güzel oluyor.

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • Patlıcan
  • Zeytinyağı
  • Kaşarpeyniri
  • mısır unu
  • süt

Eşlikçi için malzemeler

  • 1 kahve fincanına yakın zeytinyağı,
  • 2 tatlı kaşığı zerdeçal,
  • yarım çaykaşığı karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 1 çay kaşığı hardal tozu,
  • 1/2 çay kaşığı poy,
  • 3 diş sarımsak

Omletten önce sosun hazırlanması uygun oluyor. İşlem gayet basit. Bir kişilik tavada önce küçük halkalar halinde doğranan sarımsaklar zeytin yağında şöyle bir  cızırdayacaklar. Sonra baharatlar ilave edilecek ve karışım 2-3 kez karıştırılacak. Sonra ocağı kapatın ve omlete geçin. 20170305_110002

İki yumurta çukur bir kapta güzelce çırpılacak, çok incelmesin. Sonra bir çorba kaşığından biraz az mısır unu ve iki çorba kaşığı kadar süt ilave edin ve bir müddet daha karıştırın. Mısır unu, süt ve yumurta birbirine iyice karışsın; ancak fazla inceltmeyin çok çırparak.

Çırpma işlemi bitince 3 dilim kaşar peynirini küçük kareler halinde kesin ve bir tabağa alın. Kaşar peyniri için ölçü vermek çok zor olacak ama alttaki foto bir fikir verebilir umarım. Kaşar peyniri ve patlıcan miktarı omlet için önemli. Miktar çok olursa omlet omlet değil yumurta patlıcan peynir karışımına dönüyor ve az olursa bu sefer de lezzet azalıyor.  20170305_103408

Kaşar peyniri hazırlandıktan sonra orta boy bir patlıcandan altı ince dilim (bir cm den ince) kesin ve küçük kare parçalara ayırın. Sonra iki kişilik yumurta tavasında uygun bir miktar zeytinyağı ile patlıcanları yakmadan güzelce kızartın.  Kızarma işlemi bitince ocağı kapatıp patlıcan parçalarını peynir parçalarını koyduğunuz tabağa alın ve ikisini güzelce karıştırın. Alttaki fotodaki tabak bir kahvaltı tabağı olup karışımın miktarı hakkında bir fikir verebilir. 20170305_103842

Çırpılmış yumurta ve içine girecekler artık hazır olduktan sonra iki kişilik tavaya uygun bir miktar zeytinyağı koyarak tavayı büyük ocakta kızdırın. Ateşi orta dereceye getirip  tavanın tabanını kaplayacak biçimde çırpılmış yumurtayı usulca boşaltın. Tavayı bir iki defa hafifçe sağa sola, ve arkaya yatırarak yumurtanın tavanın çeperlerine de hafifçe yayılmasını sağlayın. Artık yumurtanın tabanı sertleşmeye başlamış olmalı. Ateşin kuvvetini ona göre ayarlayın.  Peynir – patlıcan karışımını tavanın tam yarısına hızlıca ve eşit olacak şekilde dökün. Artık sıra omletin sağda kalan boş tarafının geniş bir spatula yardımı ile soldaki dolu kısmın üzerine kapatılmasına geldi ki işin kritik kısmı da burası. Çok erken kapatmaya kalkarsanız olmuyor, geç kalınırsa da sertleşmiş oluyor ve kapanmıyor olması gerektiği gibi.  20170305_104418

İşte olması gerektiği gibi kapatılan.20170305_104622

Şimdi ocak tam açık olacak ve ters çevirerek omletin üstünün de kızarmasını sağlayın.20170305_104647

Artık yenmeye hazır bu. Daha önce hazırladığınız sosla birlikte sıcak sıcak servis yapın.

20170305_10484020170305_105010

 

 

 

 

 

Reklamlar

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s