Karakılçık

Tavuklarımıza düzenli buğday veriyoruz ve buğdayı da 25 kiloluk çuvallarda Karşıyaka’da bir yerden alıyoruz yıllardır. Buğday çuvallarının üzerindeki “İnovital 502” yazısını eşim nette araştırınca satış merkezinin Menemen’de olduğunu öğrenmiş. Bize daha yakın olduğundan gittik satış mağazasına. Bu arada İnovital’in yine Menemen’de un değirmeni olduğunu da öğrendik. Satış mağazasında sadece buğday değil çeşitli başka yemlerin yanı sıra değirmende üretilen unlar da mevcut. Mesela  Kavılca buğdayı unu, Karakılçık buğday unu,  greçka unu, mısır unu, çavdar unu, tam buğday unu, ruşeym…Kavılca buğdayı ve Karakılçık buğdayı önemli buğdaylar olup bilmiyorsanız Google amcaya sormanızı öneririm.

Biz evde daha önceleri başka unlardan (beyaz undan değil) kendi ekmeğimizi yapmaya alışkınız. Ancak, yaşadığımız yerde bulunan Kaklıç ekmeği de güzel olduğundan bir süredir evde ekmek yapmaz olmuştuk. Bizim evde beyaz undan ekmek asla bulunmaz. Şimdi bu unları da alınca önce Kavılca unundan ekmek yaptık denemelik. Bu gün ise Karakılçık unundan ekmek pişirildi ki nefis oldu o da.

Bu unlardan ekmek yaparken kabarabilmesi ve iyi pişebilmesi için beyaz un karıştırmak gerekiyor. Beyaz un karıştırmadan da olur elbette ama kabarmasını beklemeyin ve pişirmekte zorluk çekilebilir.

Karışım reçetesi aşağıda:

  • 4.5 bardak Karakılçık unu
  • 3 bardak normal un
  • 2 veya 2.5 bardak su
  • 1 paket instant maya
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı zerdeçal
  • 2 çorba kaşığı keten tohumu

Karışım hamurun ele, tasa yapışması kesilinceye kadar yoğuruldu. Sonra kabın üzeri streç filmle kapatılıp yarım saat mayalanma için beklendi ve sonra tekrar bir müddet yoğuruldu (kabaran hamurun havasını alacak kadar).  Bu hamur pişirme kabına aktarıldıktan sonra 30 dk – 45 dk kadar tepsi mayası için beklendi.  Bu sürenin sonunda hamur  pişirme kabı içinde 225 derecede ısıtılmış sıcak fırına kondu.  Fırının bir köşesine bir tas içinde su kondu ki buhar yapsın.

Pişirme süresi 45 dakika. Ancak bu sürenin fırına göre değişebileceğine dikkat etmek gerek. Pişirme fanlı ayarda yapıldı. Pişme tamamlandıktan sonra 15 dakika fırın kapağı kapalı olarak ekmek fırında dinlendirildi.

Sonrası da aşağıda:

20191224_182209

20191224_182335

Bonus bilgi: evinizde tuzsuz şekersiz fıstık ezmesi ve güzel bal varsa bir dilimin üzerine sürerek denemenizi öneririm 🙂

Bu yazı sanırım 2019 un son yazısı olur. 2020 yılının bereketi üzerinize olsun :-).

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s