Karakılçık ve Sarıbuğday ekmeği

Bu kez ekmeği biraz İtalyan ekmeklerine benzeterek yaptık. Bunun için de hamuruna önceden hazırladığımız malzemeler kondu:

  • 1 adet acı kuru kırmızı biber (bunu ateşte biraz çevirdik doğramadan önce)
  • 1 çorba kaşığı çörek otu
  • 2 çorba kasığı keten tohumu
  • 2 çorba kaşığı biberiye (kıyılmış)
  • 2 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)
  • 1 avuç kurutulmuş biber (kıyılmış olacak)

Bu malzemelere doğranmış kuru domates de eklenebilir ama bizde yoktu ne yazık ki.

Bu malzemeler 2 bardak su ile karıştırılarak hamur yoğurma kabına kondu ve kararınca tuz da ilave edilerek 20 dakika beklendi ki o kuru biberler biraz kabarsın. 20200329_115729

Bu karışıma daha sonra 3 su bardağı ekşi maya ilave edildi. Ekşi mayanın da evde yapılmış olduğuna dikkatinizi çekerim.  Ardından hemen 4 bardak karakılçık ve 2 bardak sarı buğday unu kaba eklenerek sertçe bir hamur yoğuruldu. Bu sert hamur eller sık sık  ıslatılarak hamurun ele yapışmasına izin vermeden dıştan içe doğru katlayarak  20 dakika yoğuruldu. Çok sert veya çıvık olmayan ama kıvamlı, özlü bir hamur haline geldi. Hamurun yoğurulduğu kabın ağzı streç filmle güzelce kapatıldı. Kap sofra bezi ve  battaniye  ile bohçalandı ve 5 saat kadar hamurun mayalanması için beklendi. (Bu süre ortam sıcaklığına bağlı olarak artabilir) Mayalanma süresi sonunda hamur iki katına kadar kabarmış olmalı ki bizde durum böyle oldu:20200329_175942Kabaran hamurun havası tekrar dıştan içe doğru katlanarak-yoğurularak aldırıldı.

Biz pişirme için fırına girecek boyutta eski bir emaye tencere kullanıyoruz. Tabanına yağlı kağıt seriliyor ve kağıdın  üstüne de un serpiliyor. Pişirme  kabının içine hamur aktarıldı. Pişirme kabının ağzı streçlendi, kap yine bohçalandı ve 2 saat daha beklendi ki hamurun tepsi mayası bi zahmet  gelsin de hamur pişmeye hazır duruma gelsin. 2 saat sonra fırın alt üst çalışır durumda en yüksek dereceye kadar ısıtıldıktan sonra tencere kapağı kapalı olarak  fırına verildi sıcaklık 220 dereceye düşürüldü.  Ekmek hamuru 20 dakika 220 derecede tencere kapağı  kapalı olarak pişirildikten sonra kapak açıldı ve 30 dakika daha 210 derecede pişirildi. Ekmeğin üstü güzelce kızarınca fırından çıkardık (Bu sürelerin fırına göre farklılık göstereceğini hanımlar bilirler elbette)

Ekmeği fırından çıkarında doğruca sofra bezinin üstüne koyun ve biraz bekleyin havalanması için, hemen kesmeyin.

ÖNEMLİ NOT: Fırına vermeden önce hamurun üstüne keskin bir bıçakla artı işareti yapmayı unutmayınız.

20200329_214159

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s