Nohut mayalı siyez unu ekmeği

20200406_122218Bir çay bardağı nohutu bir litrelik kavanoza koyun. Üzerine  iki su bardağı kaynamış su ekleyin. Kavanozun ağzını kapatın ve yoğurt mayalar gibi bohçalayarak ılıklaşıncaya kadar bekleyin. Kavanozdaki karışım ılıyınca suyunu bir cezveye ayırın ve nohut tanelerini rondoda çekin. Çekilmiş nohutlar kavanoza geri konacak ve cezvedeki suyu da serçe parmak dayanacak kadar ısıtarak kavanoza eklenecek.  Bunun üzerine şunları karıştırarak ekleyin :

  • 1.5 su bardağı tam buğday
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz.

Kavanozu homojen bir koyu bulamaç elde edinceye kadar güzelce karıştırın, gerekirse biraz daha un eklenebilir. Kavanozun kapağını kapatın, bohçalayın ve ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Bu işlemi akşam yaparsanız sabaha kadar mayalanma ilerlemiş olur. Sabah baktığınızda maya göz göz olup da taşacak gibi kabarmadı ise kavanozu sıcak suya oturtarak mayanın gelişmesini bekleyebilirsiniz.

Mayalanma tamamlanınca  maya aşağıdaki malzemelerle birlikte güzelce karıştırılarak hamur yoğurulacak.

  • 5 bardak siyez unu
  • 1 bardak tam buğday unu
  • 1/2 bardak beyaz un
  • 2 bardak su

Bu  hamur eller sık sık  ıslatılarak hamurun ele yapışmasına izin vermeden dıştan içe doğru katlayarak  30 dakika yoğurulacak. Çok sert veya cıvık olmayan ama kıvamlı, özlü bir hamur elde edilecek.

Biz pişirme için fırına girecek boyutta eski bir emaye tencere kullanıyoruz.  Tencerenin tabanı ve kenarları yağlandı, bolca susam  serpildi.  Hamur, pişirme  kabının içine aktarıldı ve üzerine yine susam serpildi. Sonra kap  ağzı streçlenerek kapatıldı, bohçalandı ve önceden 50 dereceye ayarlanmış fırına kondu ki hamurun tepsi mayası bi zahmet  gelsin de hamur pişmeye hazır olsun. Bu işlem 2-3 saat sürebilir ve sonunda pişirme kabındaki hamurun 2 katına kadar kabarmış olması gerekir. Bu işlem de tamamlanınca kap fırından alınacak.  Fırın alt üst çalışır durumda 240 dereceye kadar ısıtıldıktan sonra tencere fırına verilecek ve ekmek 10 dakika 240 derecede, 20 dakika 200 derecede ve 15 dakika 180 derecede pişirilecek.

Ekmeği fırından çıkarında doğruca sofra bezinin üstüne koyun ve biraz bekleyin havalanması için, hemen kesmeyin.IMG-20200406-WA0000

 

 

 

 

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s