Sarıbuğday ve karakılçık ekmeği, ekşi mayalı (sosisli, pırasalı)

20200408_202028Bizim evin bulunduğu yere 5 km yakında bir köy var, besicilik de  yapar insanlar ve 4 kasap var; etleri çok iyidir. Sucuk, sosis de yaparlar ki sosislerini çok severim. market sosisi gibi içinde sayısız bilmem ne yoktur. İşte bu sosislerden bir tane kalmıştı evde.  Eşim ona el koydu  öbür elindeki pırasayı bana doğru sallayarak. Ekmek yapacakmış yine. İtiraz edemedim haliyle.

Bu ekmeğin özelliği ekşi mayadan yapılmış olması. Ekşi maya da tam buğday unundan evde yapıldı. Ekşi mayanın nasıl yapılacağı youtube’da bulunabilir. ama yine de ben yazayım:

1 fincan su 1 fincan un ile karıştırılacak ve her sabah aynı saatte 1 fincan su ve 1 fincan un eklenerek 7 gün işlem tekrarlanacak. Bu işleme bir litrelik kavanozda başlanmasında yarar var.Kavanozun ağzı sürekli ıslak bir bezle kapalı tutulacak. Maya olduğu zaman göz göz kabarıp kavanozdan taşacak hale geldiğinde olmuş demektir.  Mayanın kıvamı son günlerinde çıvık olmamalı, kek hamuru kıvamında olacak şekilde kontrol altında tutulmalıdır.

İşte bu mayadan 2 su bardağı aşağıdaki malzemelerle karıştırılarak hamur yoğurulacak

  • 3 su bardağı sarı buğday unu
  • 1/2 su bardağı karakılçık unu
  • bir adet iri boy sosis (saf dana)
  • 1.5 adet pırasa
  • 10 diş sarımsak
  • bir çay kaşığı kimyon
  • bir çay kaşığı acı pul biber
  • bir çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı ekşi maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • Bir avuç kara zeytin (doğranmış)
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Karışım en az 20 dakika yoğurulacak. Hamurun ellere yapışmaması için arada bir eller ıslatılmalı. Yoğurmayı dıştan içe doğru yapmaya dikkat. Pişirme kabını içine yağlı kağıt sererek hazırlayın ve tabanına un serpiştirin. Ardından hamuru pişirme kabına alın.  Kabı ağzını temiz bir havlu ile kapattıktan sonra sofra bezi ile bohçalayın. Bu arada fırın 50 dereceye ayarlanmış ve ısıtılmış olmalı. Kabı fırına koyun. 50 derece sıcakta hamuru 2 saat mayalanmaya bırakın. Mayası gelen hamur iki katına kadar yükselir, buna göre süreyi ayarlayın. Mayası tamamlanan hamur kabını fırından çıkarın ve üstüne bıçakla derin olmayan bir çizik atın. Fırını 230 dereceye ısıttıktan sonra kabı fırına sürün ve 10 dakika 230 derecede, 25-30 dakika  200 derecede ekmeğin üstü kızarıncaya kadar pişirin. Pişirme işlemi tamamlanınca kabı fırından çıkarın, ekmeği de beklemeden kabından çıkarın.

Ekmeği dilimlemek için soğumasını beklemekte yarar var.

20200408_204814

20200409_082559

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s