Nohut mayalı ekmek

20200405_163643Corona virüsü yüzünden karantina  günlerinde 11 Mart 2020’den beri evden çıkmayınca kendi ekmeğimizi kendimiz imal ediyoruz tam olarak. Arada bir ekmek yapar iken şimdi düzenli olarak ve değişik türlerde yapıyoruz. Yıllardır piyasada satılan beyaz undan yapılan ekmeği zaten yemiyorduk hiç bir besleyici değeri olmadığı ve insan sağlığına aykırı olduğu için. Yaşadığımız yere yakın köylerde esmer undan yapılan ekşi mayalı ve özlü ekmeği alırız hep. Ancak o da evde yapılan “gerçek” ekmek gibi olmuyor asla.

Bu kez yine nohut mayalı ama  bildiğimiz beyaz un biraz da tam buğday unuyla ekmek yapıldı…ve yine nefis oldu 🙂 Farkedileceği üzere ekmeğin rengi Karakılçık, Kavılca veya Siyez unlarından yaptığımız ekmeklere göre daha açık, tadı da daha hafif.

Nohut mayası için bir önceki ekmek tarifine bakabilirsiniz.

Maya  hazır olunca aşağıdakilerle güzelce karıştırılarak hamur yoğurulacak.

  • 3 bardak beyaz un
  • 1 bardak tam buğday unu
  • 1 bardak su

Bu  hamur eller sık sık  ıslatılarak hamurun ele yapışmasına izin vermeden dıştan içe doğru katlayarak  30 dakika yoğurulacak. Çok sert veya cıvık olmayan ama kıvamlı, özlü bir hamur elde edilecek.

Pişirme tenceresinin tabanı ve kenarları yağlandı, bolca susam  serpildi.  Hamur, pişirme  kabının içine aktarıldı ve üzerine yine susam serpildi. Sonra kap  ağzı streçlenerek kapatıldı, bohçalandı ve önceden 50 dereceye ayarlanmış fırına kondu ki hamurun tepsi mayası bi zahmet  gelsin de hamur pişmeye hazır olsun. Bu işlem 2-3 saat sürebilir ve sonunda pişirme kabındaki hamurun 2 katına kadar kabarmış olması gerekir. Bu işlem de tamamlanınca kap fırından alınacak.  Fırın alt üst çalışır durumda 240 dereceye kadar ısıtıldıktan sonra tencere fırına verilecek ve ekmek 10 dakika 240 derecede, 20 dakika 200 derecede ve 15 dakika 180 derecede pişirilecek.20200405_163738

About Selçuk Aytimur

Yolun yarısını geçeli çok olmakla birlikte, bana hiç öyle gelmiyor daha
Bu yazı Yemek içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s